Cele mai neobișnuite căi ferate

Без рубрики

Căile ferate au fost construite și se construiesc peste tot, aici am adunat cele mai neobișnuite căi ferate din lume.

Cea mai periculoasă cale ferată din lume

Multe căi ferate pot fi numite periculoase, dar cea mai periculoasă se află în Argentina, și se numește «Tren a las Nubes», în traducere – „Trenul spre nori„.
Drumul duce prin diferite tuneluri, poduri, zigzaguri, rampe și pante. Turiștii care călătoresc pe acest traseu, ce durează 15 ore, luptă cu frica, deoarece vagoanele își croiesc drumul printre nori, permanent scârțâind și clătinîndu-se. Trenul de multe ori frânează și chiar poate aluenca puțin în spate, ceea ce îngrozește pasagerii și mai mult.

Cea mai periculoasă cale ferată din lume
imagine: eltribuno.com

Stația finală se află la o altitudine de 4000 metri. Cel mai faimos loc al traseului este vechiul viaduct, construit în anii 1930. De-a lungul călătoriei, trenul parcurge 21 de tuneluri, 29 de poduri și 12 viaducte, de asemenea câteva ori face câte o întoarcere la 360 de grade. Adevărată frică o trăiesc pasagerii atunci când trenul se deplasează peste unul din cele mai adânci canioane din Argentina, adâncimea căruia este de 70 de metri. Acest fragment de drum este parcurs în 5 minute, însă pentru pasageri ele par a fi o infinitate.

Cea mai scurtă cale ferată din lume

Până nu demult, această cale ferată îi servea doar Papei de la Roma și lega stația de la Roma cu stația de la Vatican. Această cale ferată a fost construită în 1934 special pentru pontif, acum însă este disponibilă tuturor pentru prețul de 40 euro.

Lungimea căii ferate este doar de 1,27 km. Aceasta îşi ia începutul la Bazilica Sf. Petru și trece prin mai multe atracții turistice, precum Conciliul Vatican, Grădinile Vaticanului, Capela Sixtină și numeroase muzee.

Cea mai înaltă cale ferată montană

Căile ferate nu sunt situate mereu de-a lungul câmpiilor. Cum am povestit și în cazul celei mai periculoase căi ferate din lume, acestea pot traversa și zonele de relief mai puțin obișnuit acestui mijloc de transport. Spre exemplu cea mai înaltă cale ferată montană este considerată calea ferată din provincia chineză Qinghai, regiunea autonomă Tibet. Lungimea ei este aproape de 2 km.

Cel mai înalt punct al acestui traseu se află la o altitudine de 5072 metri. Din cauză că la această înălțime presiunea atmosferică este scăzută, trenurile acestei rute sunt echipate cu măști de oxigen.

Cele mai neobișnuite căi ferate
imagine: lonelyplanet.com

Construcția acestei căi ferate a durat câteva decenii din cauza multor obstacole, precum masive înalte, presiunea atmosferică scăzută, frigul. Însă datorită căii ferate Qinghai-Tibet, provinciile îndepărtate au primit un impuls puternic pentru dezvoltarea economică.

Cea mai lungă cale ferată din lume

Titlul celei mai lungi căi ferate din lume al poartă calea ferată din Federația Rusă – Calea ferată transsiberiană. Deja de mulți ani această cale ferată se poziționează pe primul loc, și se întinde pe o lungime de 9288 km.

Cea mai lungă cale ferată din lume
imagine: baikalcomplex.com

Calea ferată uriașă trece pe teritoriul Rusiei și unește partea europeană cu orientul îndepărtat, Siberia, Uralul, leagă porturile maritime din sud și vest. Construcția a început în 1891 și finisată oficial în 1904, însă mai apoi a avut loc construcția liniei a doua, care a durat încă circa 30 de ani.

Autor pe eucunosc.com

eucunosc