10 alimente care cresc nivelul hemoglobinei în sânge

Somnolență, depresie, amețeală, slăbiciune… Des observăm simptomele acestea, mai ales iarna. Periodic ele apar din motivul insuficienței necesare de fier în sânge.

Ce simpome ne alertează despre nivelul scazut de homemoglobină și cum trebuie corect să ne alimentăm în timpul iernii – descoperiți în materialul de azi.

Ce este hemoglobina și care este norma hemoglobinei în sânge.

Hemoglobină-este o proteină în sânge care conține fier, insuficiența acesteia în timpul iernii poate duce la scăderea imunității, slăbiciuni, reduce capacitatea de muncă și atenție. Toate aceste simptome pot evoluționa și deveni boli grave precum hepatita, bolile sângelui, anemia, tuberculoza, pneumonie și altele.

Pentru a afla nivelul de hemoglobină, e nevoie de o analiză de sânge. Prealabil efectuării analizei nu se recomandă să vă alimentați și să consumați mult lichid, deoarece acesta va afecta rezultatul.

Unii consideră că nivelul scazut de hemoglobina este o circumstanță temporară, însă poate să fie o părere greșită. Trebuie să fie efectuate analizele la timp și să fie luate decizii în rezolvarea acestei probleme. Norma de hemoglobină la bărbați este de 135-160 (g/l), iar la femei între 120-140 (g/l).

Ce mâncăm pentru a crește nivelul de hemoglobină în sânge?

De sigur, în sezonul rece este mai greu și mai costisitor de găsit fructe și legume proaspete, însă există o mulțime de produse care vă vor ajuta rapid să creșteți nivelul fierului în sânge.

Iată o listă din 10 cele mai eficiente și sănătoase alimente care vă vor ajuta.

 1.  Halva. Deliciul oriental este benefic pentru vedere, ajută la prevenirea cancerului, dar și conține o cantitate uriașă de fier care crește nivelul hemoglobinei. De exemplu, tahini halva conține 50 miligrame per 100 grame de produs, iar halva de floarea-soarelui conține 33 miligrame. Halva se prepară din semințe de susan, nuci, semințe de floarea-soarelui, care în sine sunt o sursă excelentă de fier, dar și de vitaminele E, B, fosfor, zinc și calciu.
 2. Carnea. În timpul iernii este necesar de consumat mai multă carne. O bucată bună de friptură paote fi sursă de energie pentru o jumătate de zi. Important este că proteinele de origine animală ajută celulelor sanguine să revie la starea lor normală. În rațion trebuie incluse: carnea de vită, iepure, ficat, limba. Pentru a menține un nivel normal al hemoglobinei, sunt suficiente 50 de grame de carne pe zi, iar pentru a o mări – nu mai puțin de 100 de grame pe zi.carne hemoglobina
 3. Ciuperci uscate. Supa aromată din ciuperci uscate nu este doar o mâncare delicioasă, ci și o modalitate excelentă de a crește cantitatea de fier în organism. 100 de grame conțin cel puțin 30 miligrame de fier. Doar 50 de grame pe zi și hemoglobina va fi în normâ!
  Calitatea ciupercilor este o altă întrebare, asigurați-vă că acestea nu sunt culese de pe marginea șoselelor și căilor ferate, lângă terenuri agricole și diverse depozite de deșeuri.
 4. Fructele de mare. Creveși, crustacee, scoici, calmar, caviar – toate reprezintă o adevărată comoară de vitamine, inclusiv cele necesare pentru a menține hemoglobina na nivel corespunzător. Pe rafturile magazinelor se găsesc în mare parte produse congelate, însă în această formă se păstrează cea mai mare parte a substanțelor utile.
 5. Tărâțe de grâu. Acestea conțin cel puțin 15 miligrame de fier per 100 grame de produs, precum și vitaminele din grupul B, care joacă un rol important în sinteza hemoglobinei. O variantă bună pentru micul dejun, dar evitați consumul excesiv. Pentru a nu obține probleme cu sistemul digestiv, se recomandă să nu consumați mai mult de 30 de grame de tărâțe pe zi.
 6. Algele marine. Fierul ce se conține în alge, previne anemia și activează procesul de hematopoieză. Pentru scopuri preventive și curative, este suficient să consumați 2 lingurițe pe zi. Mâncărurile cele mai populare și necomplicate sunt salatele cu adaos de alge marine.
 7. Sfecla. Suc natural de sfeclă este foarte eficient. Utilizați-l în mod regulat. Pentru ca sucul să fie mai bine asimilat – după gătire este recomandat să-l țineți o jumătate de oră în frigider. Apropo, puteți adăuga suc de mere sau suc de morcov la gust.sfecla hemoglobina
 8. Rodiile. Un fruct unic cu o mulțime de vitamine. Consumați sucul de rodie în mod regulat, dar în cantități mici. Se recomandă să pregătiți sucul acasă și să-l consumați proaspăt. Cu toate acestea, rodiile nu trebuie consumate dacă există problemele serioase cu stomacul.
  Dacă sucului vă pare prea concentrat, puteți să-l diluați cu apă.
 9. Amestecul de vitamine din fructe uscate și nuci. Stafide, prune, caise uscate și nucile sunt luate în aceleași cantități și se amestecă bine. Amestecul rezultat se trece prin măcinător de carne, se adaugă o cantitate mică de miere și produsul finit se consumă a câte șase lingurițe pe zi.
 10. Suc de morcov. Sucul de morcov proaspăt stors este eficient în creșterea nivelului de hemoglobină. Beneficile organismul vor aduce 300-400 ml. pe zi. El poate fi amestecat cu suc de sfeclă și cu mierea, în acest caz nu trebuie să exagerați, și să consumați câte puțin (cel mult de 3 ori pe zi).

 

Like this post? Please share to your friends:
Lasă un răspuns

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: