Oțetul de struguri – un remediu pentru menținerea sănătății și frumuseții

Oțetul de struguri - un remediu pentru menținerea sănătății și frumuseții

Momentul apariției oțetului de struguri – coincide cu timpurile apariției vinificației. Chiar şi în cele mai vechi timpuri oamenii au utilizat vinul fermentat pentru dezinfectarea apei, tratarea afecţiunilor gastrice, l-au folosit pentru a da gust picant bucatelor. Şi desigur, frumoasele doamne au fost conştiente de capacitatea acestui produs de a păstra şi de a menţine frumuseţea pielii și a părului. Au trecut secole, dar oţetul de struguri nu şi-a pierdut proprietăţile sale, şi discuțiile despre utilitatea sau nocivitatea lui se menţin până în prezent.

Tipurile oțetului de struguri

Oţetul de struguri se referă la produsele naturale provenite ca rezultat al fermentării materiilor prime cu bacteriile acid-acetice, care conţin alcool. Nu are nimic comun cu „Oțetul de masă”, care este complet sintetic. Astăzi, pe rafturile magazinelor de desfacere cu amănuntul puteţi găsi două tipuri de oţet de struguri.

De altfel, este de asemenea numit şi de vin, aşa cum el se produce la fermentarea vinului.

Oţetul de struguri roşu sau oțetul de vin roșu este obţinut din vinuri din clasa de Bordeaux. Unul dintre cele mai scumpe – de Xérès (sau Sherry) – se face prin maturarea materiilor prime de struguri în butoaie de stejar. Oţetul de struguri roșii este aplicat pe scară largă de către culinari ca o parte integrantă a condimentelor şi marinadelor. Produsul natural nu poate conţine zahăr, coloranţi şi alți aditivi, iar conţinutul de acid în el nu ar trebui să fie mai mic de 6 %.

Oțetul alb posedă un gust mai puţin intens şi este produs din vin alb sec. Este mult mai ieftin, deoarece fermentarea are loc în rezervoare simple de inox. Conținutul de acid în el poate varia de la 5 la 9 %. Prezența unui mic precipitat este permisă atât pentru oţetul alb, cât și pentru oțetul roşu.

Oțetul de vin si oțetul balsamic se diferă după tehnologie şi cost.

Oțetul balsamic  la fel se produce din struguri, doar că tehnologia de producere se diferă de cea a oțetului de vin. Materia primă este plasată în butoaie de stejar timp de câţiva ani, şi ca rezultat din butoaiele cu volumul de 100 l se primesc doar 15 l de oţet. Acest produs poate fi numit cu siguranță de elită, deoarece preţul real al oțetului balsamic adevărat poate depăşi 100 de euro pentru o sticlă de 200 de grame.

Tipurile oțetului de struguri

Proprietățile utile ale oțetului de struguri

Bineînțeles, oţetul de struguri nu este acea băutură care se consumă în litri, dar chiar şi doze mici care se asimilează în organism în mod regulat, pot soluționa multe probleme.

Oţetul de struguri poate fi utilizat ca ajutor pentru slăbit. Substanțele sale accelerează metabolismul și activează reacţiile metabolice, arzând excesul de grăsimi şi nepermiţând depunerii lor.

Oamenii a căror dietă include acest oţet, fie și în doze mici, sunt mult mai puţin susceptibili la bolile de inima.

Datorită conţinutului ridicat de potasiu şi magneziu, acesta este o excelentă profilaxie de prevenire a accidentelor vasculare cerebrale și plus la asta întărește vasele sanguine.

Oţetul  posedă şi proprietăţi dezinfectante, activ utilizate pentru tratarea nasului înfundat şi răcelii.

Influențează benefic asupra digestiei, mai ales dacă aciditatea este redusă.

Cercetările efectuate au arătat, că oţetul de struguri este capabil de a reduce indicele glicemic la consumul alimentelor, chiar şi cele care conţin cantităţi mari de hidraţi de carbon.

Datorita phytoalexinului resveratrol natural, oţetul are proprietăți puternice antitumorale și consumul lui de zi cu zi poate fi considerat profilaxia de prevenire a cancerului.

Oţetul de struguri se utilizează și în tratamentul de boli inflamatorii cronice ale articulaţiilor.

N-ar trebui să uităm și de calitățile cosmetice de calitate. Oţetul de struguri natural este capabil să restabilească pielea, să îmbunătăţească regenerarea ei, să elimine petele de pigment. De asemenea, are un efect pozitiv asupra părului.

Deoarece după compoziția sa oțetul este totuși un acid, aceasta nu se recomandă oamenilor cu boli de stomac, mai ales pentru gastrita cu secreție mărită. De asemenea, sunt următoarele contraindicaţii:

  • Ulcerul gastric şi ulcerul duodenal.
  • Hepatita.
  • Pancreatita.
  • Cistita acută.

Oţetul de struguri oferă o şansă bună de a da la o parte kilogramele în plus. Acizii din componenţa sa micșorează grăsimile în mod activ şi accelerează metabolismul, prin urmare, scăderea în greutate la utilizarea oţetului este un fapt destul de real. Există două opţiuni pentru utilizarea sa.

În fiecare dimineaţă cu 20-30 de minute înaintea mesei, se bea un pahar de apă, amestecând preventiv oţetul și mierea de albine (câte 1 linguriță de fiecare).  Apa trebuie să fie rece.

Un păhar de apă rece cu oțet (1 linguriță) se bea după masă de două ori pe zi.

Oţetul de struguri în sine posedă calorii puține – la 100 g. de 6 % de produs în total – 19 kcal, printre care:

3 g. de acizi organici;

97 g. apă.

După cum vedeți, oțetul într-adevăr poate fi de folos.

Vă dorim să fiți mereu frumoși și sănătoși!

Like this post? Please share to your friends:
Lasă un răspuns

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: