10 alimente ce îmbunătățesc digestia

ce sunt fibrele si unde le gasim Sfaturi

Consumăm alimente recomandate de nutriționiști pentru o siluetă frumoasă, luptăm cu kilograme în plus, aplicăm tot ceea ce este recomandat pentru a îmbunătăți procesul de gândire, bem ceai puternic și cafea pentru o stare viguroasă, dar uităm să urmărim zilnic activitatea intestinului nostru.

ce sunt fibrele si unde le gasim

Problema constipației nu doar afectează starea de spirit, dar și ne aduce stări de discomfort, letargie și apatie. Stilul de viață care duc adesea oamenii moderni, este greu să-l numim sănătos: stresul, gustările în grabă, lipsa activității fizice și obiceiurile proaste.
Toate acestea contribuie la faptul că, sistemul digestiv nu poate face față, astfel activitatea lui încetinește. Pentru a combate acest lucru este necesar să introducem în dieta celuloza, numită altfel fibre dietetice. Surse de fibre dietetice sunt legumele, fructele, cereale și leguminoase. Fibrele nu sunt digerate, dar sunt la fel de necesare pentru corpul nostru ca și apa, mineralele și microelementele care influențează metabolismul. Pentru marele nostru regret, consumăm doar jumătate din totalul necesar.

Ce este celuloza?

Până în prezent, acest termen este adesea înlocuit cu expresia „fibre dietetice”, dar este vorba despre aceeași substanță. Fibrele dietetice pot fi solubile și insolubile. Chiar dacă sunt utile, fibrele trebuie consumate cu grijă. Consumate în cantități mari, fibrele insolubile pot provoca spasme dureroase. Există și alte efecte secundare: alimente care au o multitudine de fibre insolubile, consumate în cantități mari, încetinesc absorbția de vitamine și minerale și chiar afectează nivelul de testosteron din sângele bărbaților.

În ceea ce privește fibrele dietetice solubile, ele sunt mai prietenoase cu organism. O dată ce nimresc în intestine, fibrele dietetice absorb lichidul și transformă conținutul acestuia într-o masă asemănătoare cu jeleu, care este apoi ușor eliminată din corp. Este demonstrat că fibrele solubile reglează nivelul zahărului din sânge, elimină colesterolul și acizii biliari, ajută la menținerea greutății normale. În plus, fibrele solubile reduc riscul apariției cancerului de colon, bolilor cardiace și diabetului zaharat de tip 2.

10 produse ce sunt bogate în fibre: 

1.Pâinea integrală din grâuFăcută din făină grosieră, este considerată o excelentă sursă de fibre, oligoelemente și vitamine. Pâinea de secară este deosebit de utilă datorită conținutului caloric redus și a conținutului crescut de fibre dietetice care curăță tractul digestiv.

2.Tărâțe și cereale. Probabil nu există nici o persoană care să nu fi auzit de beneficiile unei porții de fulgi de ovăz la micul dejun, și totul datorită cantității mari de fibre dietetice conținute în ea.
În ceea ce privește tărâțele, se recomandă să fie consumate cu o cantitate suficientă de apă, chefir sau suc.

3. Fasole, linte și alte leguminoase. În ciuda conținutului ridicat de fibre, acestea trebuie consumate cu atenție și moderat, deoarece ele pot fi cauza principală a balonării.

4.  Zmeură, căpșuni, afine și agrișe. Ele își păstrează calitățile utile în urma prelucrării termice, astfel acestea pot fi consumate pe tot parcursul anului.

5. Avocado. Un fruct conține în 12 g. de fibre utile, ceea ce este practic o jumătate din doza zilnică recomandată.

6.Migdalele și altele oleaginoasele. Conțin o mulțime de substanțe nutritive și fibre. Utilizarea lor în alimentație scade nivelul colesterolului. Cu toate acestea, datorită conținutului ridicat de calori, acestea nu trebuie consumate în cantități mari.

7. Pere. Conțin fibre dietetice utile și fructoza care este ușor asimilată de organism în cazul bolilor ale pancreasului, dar în cantități mari poate provoca o încetinire a proceselor în tractul digestiv.

8. Semințe de in. Conțin ambele tipuri de fibre, solubile și insolubile, facilitează eliminarea deșeurilor digestive din intestin și protejează împotriva iritației mucoasei inflamate a tractului gastro-intestinal.

9. Fructe uscate. Cantitatea crescută de calorii nu permite recomandarea consumului lor în cantități mari, dar pentru a îmbunătăți digestia, nutriționiștii recomandă prune, smochine, caise uscate și stafide în cantitatea de cel mult o mână pe zi.

10. Legume verzi. Ultimele din listă, dar nu mai puțin importante. Majoritatea fibrelor se găsesc în spanac, țelină, sparanghel și tot felul de varză.

Autor pe eucunosc.com

eucunosc