7 diferențe dintre un părinte obișnuit și unul înțelept

7 diferențe dintre un părinte obișnuit și unul înțelept Inspirație

Cu toții avem rădăcinile în copilărie, dar, deseori, uităm de asta. În adâncul sufletului, cunoaștem cum ar trebui să ne comportăm corect cu copiii, dar, în continua alergare din ziua de azi, nu este de ajuns nici răbdarea, nici înțelepciunea ca să realizăm asta.

[adinserter block=”1″]

În acest articol, am adunat  caracteristicile distinctive, care ar contribui la formarea copilului ca personalitate, dar și ar ajuta părintele să elaboreze un proces complet de educație.

Notă pentru fiecare părinte:

Un părinte obișnuit este sigur că tot timpul său liber trebuie să fie acordat copilului, lăsând interesele proprii pe al doilea plan.

Un părinte înțelept este în stare să-și îndeplinească toate nevoile de sinestătător și își învață copiii să facă la fel.


Un părinte obișnuit își dedică serile executării temelor pentru acasă ale copilului.

Un părinte înțelept menține următoarea strategie în educația copilului: copilul răspunde în totalitate de îndeplinirea sau neîndeplinirea temelor și este responsabil pentru asta.


Un părinte obișnuit încearcă să-și ispășească vina, folosind diverse cadouri sau mijloace bănești.

Un părinte înțelept îi dă regulat copilului bani de buzunar, pe care acesta trebuie să învețe să îi gestioneze în așa fel, încât să își procure singur anumite lucruri și jucării, care nu fac parte din cheltuielile din bugetul familiei.

[adinserter block=”3″]

Un părinte obișnuit nu încearcă să clarifice cauza din care copilul are un comportament urât, pentru el este suficient să înlăture neascultarea din momentul actual.

Un părinte înțelept va încerca din toate puterile să asculte copilul, pentru a-și explica motivele apariției comportamentului respectiv și de a descoperi metodele prin care ar putea să îl ajute.


Un părinte obișnuit, prin educația copilului, urmărește scopul de a crește un om cumsecade.

Un părinte înțelept face totul pentru a construi niște relații cât mai apropiate cu copilul său.


Un părinte obișnuit crește copilul într-o atmosferă de permisivitate totală, permițându-i să se ”urce în cap”.

Un părinte înțelept conștientizează că are dreptul la un spațiu propriu, hobby-uri și timp liber, pe care să nu îl petreacă cu copilul. El respectă atât propriile limite de spațiu personal, cât și pe ale copilului.

[adinserter block=”2″]

Un părinte obișnuit încearcă să protejeze copilul de toate pericolele vieții, deaceea, uneori face chiar și ceea ce nu este rugat să facă.

Un părinte înțelept îi permite copilului să facă greșeli, după care, împreună cu el, discută aspectele pozitive pe care le va avea însușirea lecției de viață.

Să aveți înțelepciune în lucrul dificil de a crește un copil!

Autor pe eucunosc.com

eucunosc