Băncile școlii, banii și un părinte adecvat

Băncile școlii, banii și un părinte adecvat Inspirație

Istorioara aceasta a povestit un prieten vechi de-al meu, care deținea o afacere destul de profitabilă, dar prin felul său, nu arăta ca un businessman împlinit, purta haine obișnuite, de obicei pantaloni sport, un tricou și se deplasa cu bicicleta sau pe jos.

[adinserter block=”1″]

La școală, unde învăța fiica sa, un grup de părinți a decis să schimbe băncile din sala de clasă. Băncile vechi se aflau într-o stare destul de satisfăcătoare, aproximativ așa:

4mwrss34pvy

Dar s-a optat pentru altele noi. În urma discuțiilor, părinții au fost divizați în două tabere: cei care erau de acord să adune bani și 7 părinți care nu aveau posibilitate financiară. Ei au fost puși în fața faptului – dacă nu au bani, atunci copiii lor o să stea în băncile vechi. Când prietenul meu a propus ca acei părinți care au posibilitate să pună mână la mână și să adune bani ca să ajungă bănci la toți, părinții s-au revoltat: “- De ce trebuie să plătim pentru cineva? Dacă nu au bani, lasă sa stea în băncile vechi!”.  În cele din urmă, chiar și prietenul meu a refuzat să dea bani. La argumentele sale că clasa se va diviza în cei săraci și bogați – părinții se făceau că nu aud.

A venit «ziua X», în sala de clasă au fost aduse bănci noi, care arătau aproximativ așa:

8ebe67581a7d961e1b54e03e844412bf

Cele 4 bănci vechi au fost mutate în spatele clasei, unde s-a format un fel de ghetou de elevi «săraci». Chipurile mamelor străluceau. Când prietenul meu a întrebat dacă ele consideră normală situația creată, mamele au răspuns: “- Dar care e problema? Ne putem permite!”

Aceasta însă nu a durat mult. A doua zi, cei veniți la școală, au găsit în locul băncilor vechi, altele noi:

image-1

La ele câte un scăunel:

image-2

Acum mamele au început să alerge și să strige în gura mare că aceasta este o descriminare și că totul trebuie să fie la fel. Prietenul le privea cu un zâmbet. La întrebarea unuia dintre părinți «Pentru ce ai făcut aceasta?», el a răspuns: «Puteți considera gestul meu un experiment social. Și doar voi ați dorit ca o parte din copii să aibă bănci mai bune decât ceilalți, iată și s-a întâmplat cum ați vrut!»

Autor pe eucunosc.com

eucunosc

Comments are closed.

  1. aa

    O istorioara copiata de pe un site rusesc ca pikabu.ru si tradus in romana..btw sa intamplat in Russia

  2. freetime

    Primul lucru la care m-am gandit cand am citit articolul si comentariile …a fost …,eee..uite o directoare careia ii plac experimentele sociale.
    La fel ca experimentul social descris in articol(scris parca pentru retardati si cu „invataminte”asisderea) si postarea de pe wall pare a fi tot un experiment social.
    Foarte pagubos insa !

  3. Nicky

    O lectie foarte buna! Felicitari celui care a facut acest experiment. Parintii cu posibilitati materiale au primit exact ce au vrut……

  4. ggggg

    Scaunele se numesc Maximo Moll 2.000 Ron bucata , birourile cred ca sunt din gama Champion 3.500 Ron bucata , de la aceisi firma Moll ceea ce ma face sa cred ca cine a scris acest articol a cam exagerat cu pozele .

  5. The One

    Asa este! Gratuit si garantat. In zona in care traiesc, as putea spune ca nu e chiar asa. Acoperisul sta sa cada, fatada este invechita si asta de mai multi ani, nu de acum.(si nu, nu e vorba de mediu rural, este vorba chiar de o scoala buna intr-un oras decent). Consider ca ati citit doar prima parte din mesajul meu, acea parte in care ii blamez pe parintii care in loc sa dea 10 ron pentru un caiet aditional din care copilul poate sa invete ceva in plus si care nu este suportat de stat, parintele prefera sa isi cumpere un pachet de tigari de ex. Pe acei parinti ii blamez si „NU POT SA II SUFAR”. Daca majoritatea parintilor hotarasc ca acea clasa trebuie sa fie „ALL INCLUSIVE” atunci minoritatea trebuie sa se supuna. Daca nu le convine atunci pot sa isi gaseasca alta clasa. Intr-o lume democratica majoritatea hotaraste (si majoritatea fiind 50+1 din total , nu din cei prezenti la vot).
    Eu pentru copilul meu fac orice ii aduce confort si il ajuta in dobandirea cunostintelor. Nu pot sa astept 4 ani pana la urmatoarele alegeri de primari ca sa cer dotari de mobilier, ca pana atunci copilul meu pleaca din scoala dupa ce 4 ani a invatat intr-o sala de clasa neadecvata.
    „TARA TE VREA PROST”, asta e sloganul dupa care se ghideaza alesii nostri. Si imi pare rau sa spun ca a reusit … prin tehnici de manipulare sa aduca tara noastra intr-o stare jalnica.

  6. doro

    The One:
    -dupa cum observ, marea majoritate ne expunem punctul de vedere! Sunt mici exceptii care jignesc interlocutorii, mai direct sau cu perdea! Nu e corect sa jignesti!
    – nu avem mentalitati învechite: tocmai asta e o mentalitate învechită, sa contribui fără sa intreb ce se întâmplă cu banii mei, de ce trebuie sa plătesc eu si nu statul! Chiar asa: Acum, in Romania, invatamantul este garantat si GRATUIT? Eu nu sunt obligat de nimeni sa contribui, sa sponsorizez o unitate a statului! ….daca am merge pe logica asta, hai sa cumpăr perdele si la primărie, ca asa vrea vecinul si el da, si TREBUIE sa dau si eu!
    Este o institutie a statului, au manageri, contabili, etc! Este treaba lor cum isi gestionează bugetul!
    .. .si scoală nu este ALL INCLUSIVE!….am inteles si am contribuit pentru jaluzele, videoproiector( astea anul trecut)! Pina la urma te limitezi la ce buget ai!…nu ai, mănânci pâine cu ceapa!

  7. doro

    Domnule Cezar, ca peste tot in lume, si in Romania societatea este impartita in bogati si saraci! Dar nu mi se pare corectca cei „bogati” sa ii forteze pe cei mai putin bogati sa tina pasul cu ei! Nu trebuie ca cei mai putin bogati, sa ajungă sa facă credit ca sa plătească „datoriile” la început de scoală! Cu 200-300 de lei, o familie poate se intetine o saptamana sau doua! De ce sa ii donezi scolii?….am prieteni, care si-au dat copilul la una din cele mai bune scoli din oras- clasa de fitosi, clasa 0, unde din start s- a plecat din start de la suma de 500 de lei! Ca sa nu iese din turma, nu au comentat! E adevărat, isi si permit!
    Si eu aduc comentarii nu ca nu mi-as permite! Facem parte din clasa mijlocie a societatii!
    Eu vorbesc CA PRINCIPIU! Asta înseamnă sa iei atitudine! Sa faci ceva in patratica ta! S-ar putea sa ne invinga sistemul, sa avem de suferit! Dar cel putin am încercat!

  8. raptor

    Interesanta opinie d.le Cezar!!!Desi nu va cunosc,inclin sa cred ca faceti parte din categoria romanilor instariti,carora le place sa semnalizeze acest lucru!!!!Daca e o poveste de adormit copiii ,sau ,,nu are importanta doar romanul iubeste telenovelele!!!!Scenariul e frumos,o adunatura de parveniti e redusa la tacere de o persoana aparent simpla ptr care resursele materiale nu sunt o problema…..Chiar daca nu va place,e bine sa va vedeti lungul nasului….Sa aveti o zi buna

  9. ionica

    Bravo.Domnul Cezar asta cred ca este un BOGATAS ca acei parinti si isi bat joc de oameni ,ii injosesc si mai stiu eu ce pe cei saraci..Greseala cea mare a fost a parintilor bogati fiindca ei nu trebuiau sa cumpere din banii lor acele banci noi pt scoala,ci trebuiau sa se alieze si cu ceilalti parinti saraci si sa ceara scolii prin semnaturi sa investeasca si in clasa copiilor lor cu banci noi ca sa le inlocuiasca pe cele vechi.Dar nu,ei au aratat ca isi pot permite acele costuri umilind pe ceilalti parinti a caror copii poate invatau mai bine decat odraslele lor bogatase :)Rusine pentru asemenea parinti si oameni.

  10. G. Oltea

    Fii atent pe cine calci cand urci, ca la coborare s-ar putea sa dai peste aceiasi oameni…care nu stii cum si-au schimbat mentalitatea si nu stii daca mai sunt tot aceia care te-au ajutat sa gusti din plin succesul. Invatam din propriile greseli sau dintr-ale altora, profesori de ocazie ai vietii…

  11. Aron

    Se vede de la o poștă, Cezar, că dta faci parte din cei cu bani. Și eu am destui , dar ei nu mi-au orbit judecata. Să revenim însă, la contextul acestui subiect:
    1.) Părinții mai înstăriți, au decis să schimbe băncile mai vechi. EI AU DECIS!!!
    2.) Părinții cu mai puțini bani, nu au fost de acord cu acest lucru, pe motiv că nu au bani pentru așa ceva deocamdată. Aceștia nu au cerut de la nimeni nimic…corect? dacă cei care au bani și și-au propus să schimbe băncile , atunci să lă schimbe , pe toate, care e problema?
    Astfel de chestiuni, le întâlnim f. des in societatea din ziua de astăzi.
    F. bine a făcut acel om care s-a sesizat, și a doua zi a adus bănci și scaune mai frumoase decât cele cumpărate de părinții înstăriți, dându-le acelora o lecție bine meritată. Povestea, deși (spune autorul) nu este adevărată, dă lecții de conduită și de morală, tuturor celor care dacă au bani, se cred superiori celorlalți, dac aceștia nu cunosc vechea zicală „Sunt scări de urcat cât și de coborât; cu cât te urci mai sus, cu atât posibila ta cădere, poate să fie periculoasă pentru tine”. Pe de altă parte, această poveste, chiar nu avea nevoie de comentarii. Să învățăm să fim umili și darnici atunci când trebuie căci nu ști ce-și aduce ziua de mâine.
    Isus, a spus: „Mai repede intră cămila prin urechile acului, decât un bogat în împărăția cerurilor!” Cum așa!? Ei bine , vedeți măcar exemplul de mai sus; acest mic exemplu… Și să lăsăm aerele și nasul pe sus, căci atât cel sărac și cel bogat tot una sunt, ca ființe vii al acestui pământ.

  12. Universe Inc.

    chiar credeti toate balivernele de pe net! va meritati soarta… daca oti avea vreuna…

  13. iunia teodoru

    O poveste adevărată:
    Era o zi călduroasă de toamnă, cu vreo 7 – 8 ani în urmă, când Andrei, om la 73 de ani, s-a dus la Liceul „Aurel Vlaicu”.
    A urcat la etaj și, ca un om modest, nu s-a dus direct la cabinetul directorial ci a bătut la ușa secretariatului școlii.
    Parcă nu ar fi intrat nimeni în birou deși le salutase respectuos pe cele trei – patru doamne aflate în înăuntru.
    După câteva minute de așteptare s-a adresat uneia dintre doamne cu rugămintea de a fi ajutat să vorbească cu directorul școlii.
    – Așteptați o clipă! a spus secretara și după câteva minute a ieșit din birou.
    A revenit după o jumătate de oră …
    – Am vorbit cu Directorul, așteptați pe coridor că imediat va veni cineva să vă conducă la direcțiune.
    Scos afară din secretariat, Andrei a căutat cu privirea un scaun sau o bancă pe care așteptarea i-ar fi fost mai comodă.
    Se pare că staționarea pe hol era interzisă …deci nici urmă de scaun.
    Andrei a așteptat mai întâi cu încredere, apoi cu speranță diminuată, apoi ușor deziluzionat, a mai stat 10 minute deja cu scârbă, iar în cele din urmă a plecat trist.
    Trecuse o oră și 50 de minute, timp în care a constatat ce dimensiune uriașă au noțiunile „o clipă” și „imediat”!
    Respira destul de greu când a ajuns la garsoniera lui din vila situată în apropierea liceului „Vlaicu”.
    Alături de garsoniera sa, se afla un apartament cu trei camere cumpărat de familia M, soț și soție, prieteni și colegi de facultate.
    Ei aveau grijă de garsonieră, iar când Andrei venea la București avea masa asigurată la doamna C.
    – Ce-i cu tine, Andrei? a sărit cu întrebarea doamna C. Nu arăți bin deloc!
    – Am obosit puțin, afară e cald și am așteptat aproape două ore în picioare pe holul școlii … a mormăit trist Andrei.
    – Te-ai dus la școală pentru …
    – Da! Și nu s-au învrednicit nici măcar să mă întrebe ce vreau! M-au lăsat să aștept aiurea …
    – Of!
    Doamna C s-a întristat, dar fiind o femeie cochetă nu s-a putut abține să nu-l dojenească:
    – Măi Andrei, dacă suntem obiectivi, vedem cu toți cum arăți. Ești mic și slab de la mama Natură, ba acum de când cu boala ai slăbit și mai tare și ești lipsit de vlagă! Arăți ca un om care nu are ce să mănânce …sau are doar răbdări prăjite. Te-ai îmbrăcat în hăinuțele astea destul de vechi. Tricoul este cam uzat, ai pus pe tine pantalonii scurți, papucii încălțați fără șosete …și în plus, negricios cum ești de la câte drumeții faci … or fi crezut cucoanele secretare că ești un țigan care cine știe ce cere!
    Omulețul negricios și slăbuț s-a amuzat de caracterizarea doamnei C, totuși a ținut să adauge:
    – Cum este posibil ca, indiferent de cum arăți sau cum te îmbraci, să nu ți se adreseze, măcar din pură curiozitate feminină, întrebarea „Ce doriți, ce problemă aveți?”
    Dar cine era Andrei?
    Înainte de toate era un om deosebit.
    În România ajunsese profesor universitar, s-a specializat apoi în informatică a lucrat prin Franța și Elveția niște ani până când a ajuns la vârsta pensionării.
    A fost un om de o inteligență rară, a fost bine plătit și adunase vreo 2 – 3 apartamente și o garsonieră în București, vreo două vile în Franța și o casă în Elveția …
    Spuneam că a ajuns la vârsta pensionării ..Da, dar nu a stat acasă ca un pensionar.
    A acceptat să lucreze încadrat pe cea mai de jos poziție de salarizare, uimindu-i pe elvețienii la care lucra cu cunoștințele sale în domeniul IT.

    Lucra cu plăcere pentru frumusețea muncii în sine.

    Avea bani, case, terenuri, toate făcute cu muncă de calitate, plătită corespunzător.
    La scurt timp după ce a plecat înapoi în Elveția s-a stins de la păcătosul de cancer care-l chinuia de doi ani.

    A! Desigur vă întrebați ce căuta la liceul „Aurel Vlaicu”?

    Andrei, omulețul slab, negricios, îmbrăcat modest, pe care onoratele doamne secretare l-au tratat cu indiferență totală, crezând, poate că cerșește ceva …

    Nu, nu căuta nimic!

    A dorit să facă liceului o mare DONAȚIE!!! Nu a mai făcut-o …

  14. RaLuca

    Dar sa dat lege ca e interzis fondu scolii,fondul clasei,sunt niste bani ceruti abuziv

  15. Cameea

    Bine zis, Io !

  16. GIE

    Tu cred ca ești cel de vrea ca toată lumea sa fie la fel , sa nu existe diferențe dacă nu ți le poți permite . Nu vreu sa întâlnesc oamenii ca tine , ce nu pot înțelege morala acestui articol .

  17. IONESCU

    Din pacate exista astfel de situatii in scoli, iar invatatorii sunt mereu de partea patronilor-parinti instariti care vin cu idei de renovat clasa. Fetita mea simte in acest moment discriminarea impusa de o mama plina de bani, iar invatatoarea nu a reactionat in niciun fel desi s-a incalcat statutul elevului.Numai ca in cazul nostru in locul bancilor s-au cumparat cusete.

  18. Gabriel

    Nu ai inteles nimic !!!!!! Mai citeste odata si inca odata daca tot nu intelegi inseamna ca ai o problema .

  19. raptor

    N-ai inteles nimic din articol!!!!Tu faci parte din aia care au cumparat primele banci…..

  20. Adrian

    ? sant total de aceeasi parere !

  21. relu

    Ai dat cu „nuca”in perete…

  22. Emilia

    Corect!Cam asa se intampla in societatea umana!

  23. Cezar

    Dom’ doro

    Aici nu era vorba de ce face / nu face statu, consiliu, sau orice altceva. Nu asta era idea. Stiu si eu ca ar trebui sa plateasca statul.

    Idea era studiul, sau experimentul social, asa cum e numit, despre „parinti bogati” contra „parinti saraci”.

    Cred ca dumneavoastra n-ati prins idea. In rest, e asa cum spuneti.

  24. doro

    Completare: La clasa I, ce doresc e bonus la dulapul de 2200 de lei, so tabla de 1400 lei!Plus ca din exces de zel, au dat lambriurile jos de pe hol si acum vor sa varuiasca! Nu e scoală mea, nici a lui tata, nici a lui feciorului! E scoală statului!
    Cu siguranta, cei care dau banii, ca sa fie in acelasi sens cu „turma” , bombanesc acasa! Nimeni nu da banii acestia din plăcere! Cei care o fac totusi, isi cumpara bunavointa profesorilor! Nu poti certa un sponsor, nu?….si el va avea asigurat locul I!…corect?

  25. doro

    Domnule Cezar, din start plecati de la o idee gresita! Nu parintii mobileaza clasa, ci statul! Cui nu – i place ce oferă statul, se poate muta la o scoală privata, sau sa utileze el ce vrea , fără a- i obliga pe ceilalti! Ca o gluma, le-as putea da cardul de salariu, sa plătească tot din banii mei!….dar nu le-as spune codul PIN! Eu sunt singurul care hotaresc ce fac cu banii mei! Si copilul nu trebuie discriminat pentru asta! Trebuie sa stopam aceasta practica! De asta nici primăriile nu dau banii, le sugerează profesorilor sa ii convingă pe parinti sa cotizeze! Suntem intr-un cerc vicios, care trebuie întrerupt odata!
    Eu unul nu vreau sa mai cotizez! La clasa I, la băiat vor mouse wireless si stick cu internet, la fata in clasa a X, vor aer condiționat! Eu nu am aer condiționat acasa si trebuie sa cumpăr la scoală! De ce as face asta?
    Daca va fi o cheltuiala suportata de mine, va trebui sa fie foarte bine argumentata!

  26. VALY46

    FELICITARI OMULE PENTRU FAPTA FACUTA. MERITI CEA MAI MARE NOTA PENTRU OMENIE.

  27. Cezar

    Exact … consiliile locale! Si hai sa discutam, si depre iluminatul public, gropile pe strazi, hotii di autobuze …

  28. Cezar

    Articolul e la sectia umor, nu il iei in serios.

  29. Cezar

    Articolul e la sectia umor, pt ca e gluma. Intimplare adevarata oricum nu e. Si daca vrei sa-l iei in serios ca sa zicem o fabula cu morala, atunci morala e proasta. La o discriminare raspunzi cu alta discriminare? Ce-a vrut sa arate, ca a lui e mai lunga? Si continuarea care e? Acum clasa s-a impartit in 2 tabere – aia din bancile maro vs aia din bancile albe, si conflictul a devenit si mai acut. Parintii bogati o sa retalieze cumparind altceva in plus, numai pt copii lor. Si ala o sa trebuiasca si el atunci sa mai cumpere ceva pt toti aia „saraci”, ca sa nu se dea batut. Si toata chestia escaladeaza si se creeaza un conflict intre copii doar pt ambitia parintilor de a face „experimente sociale”.

    Solutia era alta de la inceput (admitind ca chestia se vrea adevarata, desi evident e o gluma)

    In primul rind parintii „cu bani” au procedat bine cind au refuzat sa contribuie pt cei „fara bani”. Pt. ca nu se stie daca aia care zic ca n-au bani, chiar n-au sau doar pretind ca n-au ca sa plateasca ceilalti. S-ar fi creat un precedent, si data viitoare cind era de contribuit cu ceva aia ‘saracii’ iar se dadeau loviti ca n-au bani, ca las’ ca platesc aialalti ca-s mai fraieri.

    Deci solutia era sa-i intrebe pe cei fara bani: ok, nu puteti plati 500 lei (sa zicem). Cit puteti? 250? Nu? 100 puteti? Da, ok. Platim toti in fiecare luna 100 lei (si cei bogati si saraci), se face un fond, si cind s-au adunat bani suficienti in fond se cumpara banci pt toata lumea. Ar fi primit bancile noi mai tirziu, dar era o solutie de compromis. Nu era solutia perfecta, dar din toate variantele era cea mai buna.

  30. Lucian

    Pare un articol inventat, plin de „zânisme” si scris parca dintr-o totala lipsa de ocupatie sau mai mult …inspiratie. Nici un cadru didactic nu ar fi acceptat din start sa utileze clasa cu 2 feluri de banci. Cred si stiu ca in cazuri de genul mereu se gaseste o solutie de compromis pentru a multumi pe toata lumea. Faptul ca exista tot felul de caractere , ca exista pro si contra in orice situatie, sunt de acord dar ce am citit mai sus este doar o compunere de clasa a doua care spune nimic despre nimic. Oricum am vrea noi sa credem ca traim si simtim in tara asta, lucrurile totusi nu functioneaza chiar asa.

  31. luminita

    ca esti un incult nuca i daca nu ai inteles nimic

  32. Claudiu

    Nu am ajuns acolo, am fost mereu in situatia asta cu discriminarea sociala, asa a fost si v-a fi mereu

  33. Ioana

    Frumoasa lectie! Felicitari pentru idee! Poate au invatat ceva….desi judecand dupa reactia memelor, ma indoiesc.

  34. The One

    Ce sa zic … toata lumea poate sa aiba o parere, nu? Faptul ca un om isi exprima o parere nu inseamna ca e gresita? Cine sunt eu, sau tu sau el sau dumneavoastra sa comentam greselile altora? NU ati facut niciodata o greseala? Atunci da , aveti dreptate sa aratati cu degetul …
    „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge pentru ca tu să ai dreptul să nu fii de acord cu mine.”, spunea Ion Rațiu.
    Nu stiu daca parintii au procedat corect sau nu. Nu stiu in ce circumstante s-au luat deciziile. Ca si cineva de mai sus si eu sunt de 2 ori idiot(si cadru didactic si parinte). Toata lumea spune ca nu trebuie dati bani pentru scoala, ca primariile trebuie sa faca. Ei bine asta e o gandire din trecut cand asteptai ca statul sa faca ceva pentru tine … Faci un lucru prin forta ta proprie si apoi iti ceri drepturile, daca mai doresti. Pentru asta militez eu in viata de zi cu zi. A sta cu mana intinsa e cel mai usor. De ce sa muncesc? Ca oricum ma ajuta.
    Pe de alta parte, ar trebui facute legi care sa oblige institutiile statului sa aiba statut la fel ca privatii. Adica daca nu ai aviz de functionare, nu se deschide scoala. Daca nu ai banci corespunzatoare, nu se deschide scoala. Primariile sa fie obligate sa puna la punct scolile cu ajutor direct de la Bucuresti, ca nu poti sa faci dintr-un buget mic minuni.
    Astazi se merge pe partea de compromis si nu se face nimic. Cat despre domnul din povestioara, mie imi da cu virgula. Daca nu cumva in total au fost 7 elevi in toata clasa, cele 4 mamici (observ ca aici s-a facut o discriminare spunand ca doar mamicile au dorit banci, ca si cum daca era tatic nu era la fel – se putea folosi termenul de parinti) nu puteau sa impuna o majoritate fara de care nu se poate lua o decizie in clasa. Exista un consiliu al parintilor cu un presedinte, vicepresedinte si casier (cel putin 3) care propun parintilor ceva si majoritatea parintilor sunt de acord sau nu. Ori 4 mamici nu cred ca au avut majoritate. Daca intr-adevar 4 mamici au impus o idee unei clase intregi atunci parintii sunt vinovati ca au acceptat ca o minoritate sa le impuna majoritatii ce sa faca. Celor 4 mamici daca nu le convine majoritatea sa mearga in alta colectivitate.

  35. xray

    da cu virgula ce ai ?

  36. XXXX

    CONCLUZIE: E CEVA NORMAL CA NOI PARINTII SA DOTAM SCOLILE CU BANCI, DUPAPURI, PERDELE, SCAUNE, PARCHET, ZIGRAVELI, USI, TABLE SI TOT CE MAI E NECESAR…….CA DOAR E GRATUIT INVATAMANTUL …..

  37. Codruta

    Atât! 🙂 Restul e cancan, doamnă!

  38. Codruta

    Cum te cheamă, domnule? Existi? 🙂 Nota 10 ptr acest experiment!

  39. Tm

    Este real, cel mai probabil cunosc și persoana care a făcut treaba asta. Dar a stat mult timp pe afara, a indurat fel de fel de greutăți și are o mentalitate diferita fata de cele care ne țin în mocirla,desi se zice ca vestul e foarte diferit de alte zone din tara.

  40. Cristi

    Deosebit ! Cuvintele palesc.

  41. lucian

    Daca tipu era „ironic” dupa cum zice domnul sau doamna Nuca,cumpara o asemenea banca doar pentru copilul lui.Dar sa retinem ca a cumparat banci noi pentru toti acei copii a caror parinti nu isi permiteau o banca noua.D-nul sau D-na Nuca,nu vedeti esenta acestui reportaj.Cred cu convingere ca trebuie sa va schimbati lrisma prin care vedeti lucrurile pentru ca,se pare ca acum,le vedeti eronat rau de tot.

  42. farcas

    Dumnezeu nu, dar preotul le va face strane, central! mentalitatea se schimba prin EDUCATIE! atat in familie, cat si in scoala, dar mai ales in Societate! cea mai buna morala a articolului sunt comentariile……societatii in care traim si noi dar, mai ales copiii nostri

  43. farcas

    subscriu! asa primarie ASA scoala!

  44. farcas

    de fapt, „somnul ratiunii naste monstri”

  45. Lavinia

    Bancile alea vechi sunt facute cum trebuie, sunt gandite special pentru o postura corecta si aliniament al coloanei vertebrale cand copilul sta in scaun. Ultimul exemplu de banca e pe acelasi principiu, dar din punctul meu de vedere vine la pachet cu o multitudine de optiuni care distrag atentia copilului(scaun cu care te invarti, sertarase si locurile alea de tinut pixuri). Sunt mishto, nu zic, dar ce s-a intamplat cu lucrurile simple si corecte?

  46. Popescu Elena

    Este bun exemplul ptr ceea ce se intampla in societatea noastră in ziua de astazi numai ca este scris de cineva care nu are copii la scoala. Ar fi știut faptul ca, copii nu sunt stabili in băncile lor prea mult timp. Ei sunt tot timpul rotiți in bănci in funcție de preferințele lor sau de cum considera cadrul didactic coordonator al clasei, ca este benefic ptr.ei si ptr desfășurarea orelor de curs in cele mai bune condiții. Toate bune.

  47. Sorin

    N-ai cu cine ma, niste tarani…. Nuca, nota 2, stai jos….

  48. alex

    Discutia asta nici nu trebuia sa aiba loc. Ce profesor intreg la cap ACCEPTA aceasta divizare? Imi pare cusut cu ata alba acest articol, unde ati vazut voi in lume asa ceva? Ori se schimba tot mobilierul ori deloc ! Refuz sa cred ca este pe bune, oricat de bolnava a ajuns societatea asta. In primul rand ca s-ar fi dus vorba pana la director, se facea publicitate negativa scolii/liceului si asta nu i-ar fi convenit.
    In al doilea rand, de ce vad o poza reala facuta bancilor vechi si nicio poza cu mobilierul nou la fata locului? Doar niste poze luate de pe net. Daca articolul era bine documentat, aveam poze before si after, nu asa ceva.
    Deci inclin sa cred ca asa zisul articol este un fel de „pilda” sau fabula, educativa ce e drept, dar tot fabulatie ramane 🙂

  49. Idei de afaceri

    Experimentul „noi vrem egalitate dar nu pentru catei” se poate intampla doar la noi in lumea a treia. Civilizatia occidentala nu sta numai in nivelul de trai ci si in atitudinea cetateanului.

  50. Liviu

    Frumoasa povestea.

    Adevarul este altul.Sistemul este bolnav.Si imbolnaveste si pe cei care traiesc in asemenea mizerii.
    Majoritatea „oamenilor de afaceri” sunt cu putina scoala dar cu mult „tupeu”.
    Invatamantul care ar trebui sa fie gratuit se face cu bani, si bani multi.Astfel nu au acces decat cei cu stare materiala si iata cum cei prosti ajung sa termine facultati cand ei nu au cunostintele necesare nici pentru opt clase.Deci se naste o noua generatie de oameni de afaceri cu tupeu.
    Profesorii sunt niste figurine care nu au nici un cuvant de spus fiindca factorul decizional ar fi trebuit sa fie dirigintele/invatatoarea in acest caz.El/Ea trebuia sa ia atitudine si sa opreasca aceasta discriminare…
    Nepasarea oamenilor naste monstri!

  51. giugiuca

    Eu as zice mentalitati de parveniti!

  52. Lorena Craia

    Am observat că sunt câţiva care vociferează pe motiv că părintele, în final, tot prost a procedat, pentru că băncile lipsă erau mai bune decât cele cumpărate de părinţii cu bani. Aha, da, a fost un părinte foarte neinspirat. Pentru că eu scoteam frumuşel băncile alea multe noi afară şi le înlocuiam cu alea jerpelite. Iar pe alea patru sau câte erau, ale copiilor mai puţin înstăriţi, le puneam în faţa clasei.

    Apoi aş fi făcut un careu în care aş fi scos părinţii bogaţi şi înfumuraţi şi i-aş fi întrebat când au de gând să-şi retragă copiii din şcoala asta şi să-i ducă la o şcoală particulară, acolo unde într-adevăr le sunt apreciaţi banii. Că minte, ioc!

    Aviz părinţilor înfumuraţi: banii dvs sunt pentru curvăsăria în care staţi. Unu la mână, învăţaţi naibii să vorbiţi şi să scrieţi corect româneşte, iar în drumul spre mall, faceţi un ocol la librăria aia nouă, de pe bulivard, unde are cărţi mişto şi lucioase şi întrebaţi de două: Bunele maniere şi Dicţionarul ortografic, ortoepic şi de punctuaţie.

    Iaca, omenia nu se cumpără. Felicitări părintelui! Dar dacă eram eu părinte la acea clasă… Ieşea mai urât.

  53. iustina

    Dar nu ar fi mai scos în evidenta faptul ca părinți care nu au vrut sa ajute pe cei care nu își permiteau, nu dorea doar sa nu le fie egali cu aceștia ci și faptul ca nu doresc sa fie nici mai prejos.

  54. Murphy

    prostia fudula trebuie reprimata dureros, altfel nu se potoleste! de aceea, pezdele de mame care au cerut discriminare au fost chiar ele discriminate la final! asa se procedeaza, prostane!

  55. Soare

    Foarte intelept ai vorbit d-le Dan. De regula oamenii se inghesuie sa corecteze efectele si nu cauzele unei astfel de situatii, caci nu elevii trebuie sa investeasca in clase ci sistemul de invatamant care iti foloseste banii tai ca cetatean. Una dintre cauzele unei astfel de situatii este ca majoritatea parintilor nu cunosc ce inseamna impozit pe salariu/venituri, unde ajunge si ce rol are acesta, ca atare nu-si cunosc drepturile.
    Insa in cazul unui buget restrans as fi pastrat bancile vechi pentru toata lumea, poate putin reconditionate si pictate insasi de elevi cu flori/animale/planete/etc, evitand defavorizarea cuiva.
    Acel model de banci au fost foarte bine confectionate la vremea lor, fiind inca destul de rezistente, lucru care nu cred ca se poate spune despre noile serii de mobilier.

  56. obs.

    Era suficient sa cumpere 4 banci la fel…dar nu, el are bani de facut experimente sociale…gesturile frumoase TREBUIE sa ramana modeste si mai ales anonime….

  57. Rhadoo2004

    Nu ești pe creanga ta …trăiești pe alta lume !

  58. Georgeta Lukacs

    Bancile vechi sunt mai stabile ,mai comode,coloana veretebrala sta dreapta, picioarele se sprijina pe stinghia de jos .Repararea bancilor vechi era o solutie mai sanatoasa pentru toti copiii din clasa respectuiva. Sfidarea parintillor fara bani, genereaza dezbinare intre copiii de aceeasi varsta. Parintii cu bani, sa le faca orice capricii copiilor lor înafara scolii !

  59. Dan Balanescu

    Experimentul articolului este la fel de bun ca povestea in sine; pentru ca vad din comentarii ca nimeni nu a inteles nimic si toata lumea ii injura pe „cei rai”. Ideea fundamentala nu este sa identifici raul si astfel sa iti justifici actiunile, ci dimpotriva, sa nu judeci pripit… nimeni se pare ca a observat adevaratul „defect” de sistem care a condus la aceasta poveste: invatatoarea (reprezentanta sistemului, care are rolul de a face ca membrii societatii sa aiba conditii egale) nu ar fi trebuit sa permita o astfel de evolutie a lucrurilor.

  60. carmen

    subscriu

  61. Valhalla

    Tu vorbesti serios? Sunt dascal si parinte! Multumesc pentru dublu idiot. Fiica mea nu are manuale dupa noua programa si mi se pare normal ca trebuie sa se lucreze la clasa dupa ceva. Apropos, ca in fiecare an manualele vin la sfarsitul sem. Ii.

  62. Dinu

    Felicitări!

  63. Carmen Nichescu

    FELICITARI PTR ATITUDINEA ACESTUI TATA. TOTUSI ,DE CIND TREBUIE PARINTII SA FACA O CHETA PTR A DOTA CLASELE? CONSIILE LOCALE CE PAZESC? E IN ATRIBUTIUNEA LOR SA SE OCUPE DE NEVOILE UNEI SCOLI. AM SI EU IN CLASELE FIICELOR MELE CITEVA MAME DIN ASTEA,CU FITE DE MARE ,,CLASA,,.AUZI LA ELE ,SA PUNA COPIII BANI SA CUMPERE APARAT DE AER CONDITIONAT! CRED CA PINA LA URMA VOR SI PARCHET ,SI FAIANTA IN BAI,INCALZIRE CENTRALA SAU MAI STIU EU CE LE TROZNESTE PRIN CAP.BINE LE/A FACUT ACEST OM.SA LE IESE
    ODATA AERELE DE MARI DOAMNE!

  64. Marius

    MARE RESPECT pentru parintele ala….daca povestea e adevarata!!!

  65. Adminu'

    Inainte de a deschide gura va rugam verificati daca creierul este conectat. Va multumim…

  66. eugen

    Nuca, esti tare !

  67. Cosmin

    Nu ne indreptam. Am ajuns deja acolo. Mentalitati de cretini cu 4 clase. Pacat ca si copii lor, desi au „de toate” vor ajunge la fel de dobitoci ca si parintii lor. Sau si mai rau, ca deh ” capra sare masa, iada sare casa”.

  68. Culai Roman

    Mi-ar placea sa fie real. Din pacate ma tem ca e doar o obisnuita poveste fantezista, bine calculata, cu iz de troll, menita sa imparta cititorii in doua tabere unde sa-si arunce invective dintre cele mai jenante…
    Oameni buni, indiferent de pareri, haideti sa ne pastram simtul ratiunii ca si al bunei-cuviinte.

  69. Iuliana

    Si de cele mai multe ori,plozii celor cu bani au cele mai slabe rezultate scolare,si inclusiv minte putina,ca pe asta n-o pot cumpara cu bani.

  70. Zic eu : UN OM BUN

    O palma primita de cei ce nu cunosc sufletul unui pui de om . Acest gest a reusit sa panseze o rana pe care ADULTII au facut-o intentionat unor suflete nevinovate. Nu au nicio vina ca s-au nascut saraci !! Cei ce au luat prima serie de banci cu siguranta stau in biserica in primul rand . Oare o sa ii vada bunul Dumnezeu ?? Ce ziceti ??

  71. unul

    Ce balarie… si ce a demonstrat cu asta? Ca discriminarea e buna, daca e o lectie de viata? Si daca maine vine unul cu mai multi bani si ia o banca de aur pentru copilul lui? Se trece la cine da mai mult, tipic romanesc? De-aia nu mai scapam de spaga in tara asta. Lectia era sa le cumpere la fel. Sa evite discriminarile de orice fel, pozitive sau negative. Asta era problema de rezolvat: sa porneasca toti din acelasi punct si sa-ti mute scara de valori in alta parte, nonfinanciara. Dar cine sa inteleaga?
    Ma bucur in schimb ca v-a impresionat. Le-a dat o lectie pe gustul vostru… acum fugiti la telenovela, ca v-ati dat si cu parerea. Neam de manelisti…

  72. Leu

    Bun nickname ti.ai ales ca ai picat ca „nuca in perete”.
    Ori nu ai inteles nimic dar totusi ai deschis gura sa te afirmi, ori nu ai citit decat sfarsitul, ori pur si simplu ai o atitudine de toparlan ca si acele mame „avute”…

  73. Andrei G.

    Daca analizati mobilierul vechi cu ambele modele noi veti constata ca cele noi nu sunt adecvate si nu respecta normele in viguare! Priviti muchiile si colturile si comparati vechiul mobilier care protejeaza copii in caz de atingere si clele noi care provoaca exact ce nu isi doreste un parinte copilului…
    Pana una alta…experimentul se va lasa cu grave acidentari din cauza mobilierului cu colturi ascutite!
    Toate cele bune!

  74. IBN

    Nuca I.
    Scuze ca îți spun dar ești retard(a)….și vorba lui Io…..păcat ca sunteți multi.

  75. Voluntari

    Este un fel de voluntariat . De data asta doar cu bani. Dar mai sunt situatii in care reparatii si zugraveli pot fi realizate voluntar de catre parinti ( mai ales la scolile din mediul rural), pentru a scoate la „lumina” sali de clasa care arata foarte murdar cind sunt prezentate la TV.

  76. gica70

    Tipic pentru romani, in loc sa se discute pe subiect se ataca unul pe celalalt! Cred ca autorul a dorit sa faca un experiment si cu noi cei de aici, participanti la acest subiect!
    Da, am ajuns un popor pe care se experimenteaza foarte multe si in multe domenii (nici-un repros pentru autor).

  77. Vio

    Ooofff…doro ai mare dreptate si cu cotizatul si cu manualele suplimentare , asa este peste tot in Romania .DAR…nu este vinovat idiotul de cadru didactic ci PARINTII increzuti si prosti , ca da , ei singuri ,in multe cazuri , vin cu propuneri ptr.a arunca cu banii si uite asa invatatorii si profesorii nostri idioti vin cu idei de ,,savanti ” .Ce conteaza ca sunt in clasa si parinti fara posibilitati sau care gandesc mai logic decat ei!

  78. Trecatorul

    Asta ai inteles din gestul persoanei respective? Si ne mai miram dc am ajuns la societatea pe care o avem, in care cei care au ceva bani cred ca sunt ,,ei,, si restul lumii. Felicitari persoanei respective, i- a batut cu armele lor!!!!!!

  79. Bianca

    Felicitari si mult respect pentru acest părinte!

  80. Asx

    Ai mintea odihnita si te-ai apuat sa postezi si tu ceva? Si articolul asta simplu se pare ca a fost prea greu de inteles pt tine….

  81. AntiNuca

    Pentru Nuca i. 22.09.2016

    Ca nuca-n perete…drept la tinta.
    Tu ai vazut ce ai scris?
    Daca nu postai filisof ramaneai! Te-ai facut de rusine singurel, creier de nuca.

  82. doro

    Este super! Un exemplu perfect!
    Ieri am refuzat sa cotizez pentru un dulap de 2200 de lei- inutil! Mare cat peretele, pentru 24 de bibliorafturi si cutiile de desenat! In consecinta, azi, brusc, in mai putin de 24 de ore, copilul meu a devenit obraznic, si a fost bruscat de invatator! Brusc!….ce coincidenta!
    Clasa si ce e in ea, apartine scolii, primăriei! Este treaba lor cum le doteaza! Primarul zice ca da bani la scoli, ca bani sunt! Unde sunt banii de nu se renoveaza! Clasa 0, clasa I, clasa V, si clasa IX sunt sponsori oficiali! Primesc cele mai rele clase pentru a le reconditiona parintii!
    Nu sunt de acord nici cu manualele suplimentare! Daca ministrul spune ca manualul A este bun, vine invatatorul/ profesorul X de la cuca macaii si spune ca nu e complet manualul A si trebuie cumpărat manualul B, care, „intimplator” e conceput si editat in orasul scolii!

  83. DOINA Blaga

    Nu ai înțeles nimic : Onorează cinstea și bunătatea acestui om . A vrut să arate că de-și are bani nu a făcut discriminare între copii și Respect pentru acest om

  84. Lazar

    Am pățit la fel, numai că eu am fost dispus să plătesc în locul celor fara posibilitate ,dar la urma sa aflu,tot cei încrezuți cu bani din clasa au rămas restanți la plata bancilor

  85. Sss

    Mi au dat lacrimile… O adevarata lectie!

  86. Gabi

    Asta ai inteles tu cap de nuca?

  87. Ionut

    Din pacate, mare parte din oamenii cu bani ai zilele noastre , sunt din aceasta categorie . Au valoare financiara in detrimentul altor valori .

  88. larisa

    Bravooo,fgelicitari pt atitudine daca ai bani in cazul parintiilor cu banci noi nu inseamna ca trebuie sa ii discriminezi pe cei cu resurse reduse ca nu stii niciodata cand se intpoarce Karma.Pacat ca exista astfel de parinti care ii desconsidera pe ceilalti asa vor face si copii lor cu ceilalti copii.Bravo taticule un exemplu de urmat

  89. Un bunic

    Ca nuca’n perete,postarea dumneavoastra..nu ati inteles nimic..cu toate ca situatia aratata este foarte explicita !

  90. Monica

    Bravo, ma bucur pentru atitudinea dvs, stimate parinte!!!

  91. mariana

    Dar atitudinea celorlalti parinti care au dorit neaparat banci chiar daca nu pt toti copii nu a fost ironica?

  92. Mihai

    n-ai inteles nimic din articolul asta. du-te si culca-te

  93. Io

    Ai inteles tot…pacat ca sunteti muuuulti!!!

  94. Matei

    Ma bucur enorm sa citesc aceasta postare si sper din toata inima sa citeasca si acele mizerii de parinti. Poate ramaneti fără bani in viitorul apropiat pentru ca altfel nu puteti intelege nimic din calitatile de a fi om. Gunoaie sociale.

  95. Nuca i.

    Ce porcarie. O atitudine ironica – va arat eu ce banci cumpar pt ca de fapt am bani… hmmmm ce sa inveti din asta??

  96. fratila toader

    Am trecut prin asemenea momente ,si stiu ce insemna .La timpul respectiv ,am avut aceiasi atitudine ca a tatalui din aceasta intamplare atat de nefericita .Felicitari ,OMULE.

  97. Maxx

    „Nepasarea , naste monstrii”

  98. CAMELIA

    Minunat exemplu..De fapt asta este realitatea .Mereu se gasesc unii sa critice si sa considere ,ca a nu ai bani ….nu ai loc sa urci pe scara sociala alaturi de ei.

  99. Mihaela

    Bravoooo

  100. Dascaleanu Cristian

    Felicitări pentru atitudine

  101. Cheveresan Mariana

    Fff bun articol!Cati vor invata din acest articol??Ne indreptam spre discriminare sociala!